TeSzedd! 2017

 A Tokaji Gróf Széchenyi István Középiskolai Kollégiumban biztosan lesz TeSzedd!

     Így döntött kollégiumunk nevelőtestülete szeptemberben. Önálló intézménnyé válásunk óta először volt alkalmunk regisztrálni a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra. Célunk egyrészt az volt, hogy minél több önkéntes kollégista vehessen részt ebben a szemétgyűjtési munkában, másrészt lehetőséget kívántunk biztosítani diákjaink számára környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat teljesítésére.

Először is felmértük kollégiumunk környezetében a lehetséges szemétszedési helyeket. Így került sor a Szerelmi pincesor, a Tisza-parti töltés, az állomás környéke és a sétáló utca kiválasztására. Eközben a diákok jelentkezésével párhuzamosan beszereztük a szülők hozzájárulását ahhoz, hogy gyermekük részt vehessen a TeSzedd!-akcióban.

A három nap közül vasárnap este bonyolítottuk a szemétszedést, az időjárás sajnos nem kedvezett, ezért minden elismerésünk azé a 60 diáké, akik mégis megjelentek, hogy a közös jó érdekében csoportosan tevékenykedjenek, hasznos munkát végezzenek a környezet megtisztításával. Nagyszerű érzés volt látni a gyerekek lelkes cselekvését, melynek eredménye kézzel fogható és szemmel látható, hiszen 10 zsák szemetet gyűjtöttünk össze az este folyamán. Kezünkbe vettük az utcákon eldobált műanyag zacskókat, flakonokat, az elázott papírokat, együtt kutattuk fel a meglapuló szemetet. Ez a pár óra nagyszerű alkalom volt arra, hogy az önkéntes munka egy jó „szórakozás” legyen, a véletlenül szerveződött csoportok tagjai között szorosabb kapcsolat alakulhasson ki.

A megmozdulás legfontosabb tanulsága: környezetünk megóvása érdekében szemléletbeli változásra van szükség, amit csak a tapasztalat nyújt mindenki számára.

Jövőre is csatlakozunk a TeSzedd!-önkéntesek táborához!